Met spiegelreflexfotografie (wat een woord) is er een wereld voor me open gegaan! Want ondanks dat ik maar een “simpele” camera heb (een Canon EOS200D, dus zelfs geen full frame) kun je met mooie lenzen behoorlijk uit de voeten! En weet je wat het mooie is? Je kunt voor niet veel geld lenzen huren! Zo kun je eindeloos uitproberen voordat je al je zuurverdiende spaargeld omzet in een lens die achteraf misschien niet al je behoeften dekt. Zonde!

Ik huur mijn lenzen bij Bugetcam en tot nu toe naar volle tevredenheid. In deze blog wil ik je alvast kort meenemen naar mijn bevindingen van diverse lenzen. Ik heb daarbij willekeurig wat foto’s van mijn fotorol geselecteerd (want: het zijn er nogal wat als ik de beste eruit moet vissen), maar hopelijk hebben jullie er toch wat aan! En anders wordt het plaatjes kijken :-). De foto’s zijn niet bewerkt want dat kan ik niet, heb ik het geduld niet voor en vind ik trouwens sowieso overbodig.

De kitlens: Canon EF-S18-55mm f/4-5.6 IS STM

Deze lens zat “gratis” bij de camera. Heb je volgens “echte” fotografen niks aan. Ik zou hem toch zeker niet direct ditchen. Al moet ik hem zeggen dat ik hem ook niet meer gebruik, voornamelijk vanwege de (niet zo) lichtgevoeligheid en de beperkte DOF (ik ben GEK op depth of field; een wazige achtergrond).

En zelfs met (de eigen camera-)flits was het resultaat niet lelijk.

Op zich prima foto’s, niet heel bijzonder. Voor bijzondere foto’s moet je even doorlezen tot het einde.

Eigen: Sigma 70-200mm f/2.8 APO EX HSM

Ik MOEST en ZOU deze lens hebben, mijn droomlens! Dat komt denk ook wel een beetje omdat mijn vader deze lens altijd gebruikte en het de ultieme paardenfotografeerlens (ja ja) is! Dit vanwege het grote bereik (zoomen! Zoomen!) maar ook vanwege de redelijk lage f-waarde (dus: te gebruiken in donkerdere binnenbanen zonder dat het ten koste gaat van je ISO).

De volgende foto laat dan ook goed zien waar mijn obsession vandaan komt:

Toegegeven; deze foto is wel gemaakt met de camera van mijn vader (Canon EOS 60D) en tot het maximale ingezoomed (mijn nichtje, die de foto maakte, had hiertoe speciale instructies haha sorry Kim).

Maar ook met mijn eigen camera is het resultaat niet mis (en de DOF om te smullen!):

Ik vind Sigma-lenzen wel echt goed presteren op kleur!

Het nadeel van deze camera en dit bereik op een crop frame camera (zoals die van mij)? Het blaast je ENORM op! Dus hoe meer je inzoomt, hoe groter je koppie (en de rest):

Dit filmpje illustreert dat geweldig: Dit GIFje laat mooi zien dat een camera dikker maakt – MANIFY.nl
De titel zegt genoeg ;-). En met een crop frame camera wordt een 50mm automatisch een 80mm, dus reken maar uit voor de pret wat het met een 200mm doet (hallo pannenkoekengezicht).

Maargoed, het is en blijft een geweldige lens die ook binnen goed resultaat levert.

En de meeste foto’s op mijn Haflinger-account zijn met deze lens geschoten (onderbouwing overbodig LOL): πŸ‡ΎπŸ‡ͺ π»π’Άπ“…π“…π“Ž π»π’Άπ’»π“π’Ύπ“ƒπ‘”π‘’π“‡π“ˆ πŸ‡ΎπŸ‡ͺ (@happyhaflingers) β€’ Instagram-foto’s en -video’s

Gehuurd: Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

De art-serie van Sigma, die MOEST ik volgens mijn manager eens huren. De eerste keer dat we een prime-lens gebruikten, een lens waar je dus niet mee kunt zoomen. Dat is even wennen, want je moet zoomen met je benen :-). Het resultaat was fenomenaal en ik geniet nog altijd als ik de foto’s van deze shoot bekijk. Helaas hadden we ook hierbij de cropfactor niet meegenomen dus de 85mm wordt bij mijn camera 140mm (check de eerder geplaatste GIF)! Maar al doende leert men :-).

We hadden hem zelfs meegenomen in de studio en de foto’s zijn geweldig, maar de fotograaf stond op de gang (vanwege de zoom) :-) en de outfits waren maar voor de helft.

Toch vind ik het resultaat geweldig en denk ik dat je met een full frame camera heel blij wordt van deze lens!

Eigen: Canon EF 50mm f/1.8 (II)

De 50mm geeft in mijn ogen voor een cropped frame camera het beste bereik (wordt namelijk 81mm en dat is het meest realistisch).
Deze lens staat een beetje bekend als “plastic fantastic”, omdat het een “goedkoop” dingetje is, maar de f-waarde is subliem en de foto’s zijn zo verkeerd nog niet, zeker niet in ideale weersomstandigheden!

En ook de volgende foto vind ik echt te gek! Deze lens is dus echt een aanrader om “erbij” te hebben. Je hoeft dan ook niet zo bang te zijn dat je een veel te dure lens verknalt, als er iets onverhoopt mis gaat.

Eigen: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS

Okay, dit is een lens van mijn vader, eentje met een merkwaardig bereik, maar toch moet ik toegeven dat hij het wel erg goed deed in de studio!

De laatste keren hadden we in de studio wellicht een iets te lichtgevoelige lens. Misschien toch deze nog eens meenemen, als extra. Het bereik is wel mooi (maar merkwaardig…).

Gehuurd: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

De eerst L-serie lens review!

“Het beste bereik wat je kunt vinden”, zei de meneer van Budgetcam al, toen ik hem bij ophalen vroeg “of het een beetje een goede lens was”.
“De reporters van de Telegraaf gebruiken deze”.

Of dat waar is, is tot op de dag van vandaag onbekend, maar leuk klinkt het wel en een ding is zeker: het is een geweldige lens die we al een aantal keer gehuurd hebben! Want zelfs met mijn cropfactor is het bereik nog heel netjes.

Ik vind de L-serie lenzen altijd een beetje een vintage-gevoel geven en IK HOU ERVAN! Op de een of andere manier doet het me aan turks fruit denken, met de felle groene en rode tinten. Een ERG kostbare (lees: dure) lens, maar ik ben er weg van. Geniet mee!

Zelfs in het donker op een verlaten (lockdown-)station (check die Bokeh)!

En mijn vriendinnetje nancy kloos, die fotograaf is, gebruikte heb ook tijdens deze shoot (verhip, deze foto is niet zo lekker uit de upload gekomen, dus check vooral mijn eerdere link).

Gehuurd: Canon EF 24mm f/1.4L (II USM)

Hoewel dit normaal een groothoeklens is, wordt het met mijn camera een 40mm lens dus dat is een redelijk bereik. Ik denk dat deze lens in de studio heel aardig is! De fotograaf hoeft althans niet in de gang te zitten en je kunt nog tegen elkaar praten als je bezig bent :-) niet belemmerd door kilometers afstand.

Deze lens had ik mee naar Dubai maar viel me toch wat tegen; zeker voor een L-serie. En zeker binnen!

Ik ging gelijk twijfelen aan mijn huidskleur :-) maar mijn pakje is ook echt turquoise dus het ligt blijkbaar echt aan de lens. Zou niet moeten mogen!

Met minder licht werd het geheel ook wat onscherp.

Maar toch ook een aantal hele mooie foto’s kunnen schieten!

Zoals je ziet, is de afstand toch erg scherp en kun je dat niet echt tunen, want ook dit is een prime-lens.

Ik denk echt dat deze in de studio, waar de lichtomstandigheden top zijn, goed te gebruiken is! Maar het is zonde als je zoveel aan je camera moet blijven draaien en instellen en dan nog niet krijgt wat op de werkelijkheid lijkt qua kleuren. Zeker op een mooie vakantie :-).

Gehuurd: Canon EF 50mm f/1.2L USM

…en ZEKER als je de vorige lens vergelijkt met deze, haar grote zusje! Want, ik heb de mooiste expres voor het laatst gehouden. Dit is mijn ALLER ALLER ALLER LIEVELINGSLENS op alle gebieden. Ik ga er niet eens meer woorden aan vuil maken; ik herken direct een foto die met deze lens geschoten is. Gelukkig hebben wij hem ook al 2-3 keer mogen huren en het is en blijft GENIETEN! Je hoeft bijna niets in te stellen en bijna alle foto’s zijn direct mooi! Komt natuurlijk ook door de goede fotograaf, haha! GENIETEN!

OK, dit was ‘m dan!

In retrospect (mijn nieuwe lievelingswoord) had ik misschien beter even mijn best kunnen doen om goede foto’s te zoeken, want nu heb ik gewoon vluchtig mijn fotorol op mijn telefoon doorgescrolled (ja, die heb ik dus geupload, naar mijn telefoon gestuurd en nu weer hier geupload – top voor de kwaliteit NOT) maar het is ook wel leuk om een “what you see is what you get”-beeld te geven zonder de foto’s te pakken waar vooral ikzelf het beste op stond (haha de verleiding was groot dat wel te doen). En wie weet plaats ik in de toekomst nog eens zo’n blog!

Ik ben absoluut geen kenner of fotograaf of wat dan ook, dus mijn mening is niet bepaald leidend denk ik, maar de plaatjes zeggen alles. En omdat niet iedereen bekend is met het fenomeen “lens huren”, hoop ik toch dat ik een klein beetje kennis en wijsheid bijgebracht heb.

Mochten jullie nog aanraders hebben voor goede lenzen waar ik blij van zou kunnen worden, schroom niet het hieronder met me te delen. Sowieso is een reactie altijd leuk :-).