Date Deceptie

-“Deze is beetje jong, maar wel interessant. Heeft eigen bedrijf. Hier ben ik wel nieuwsgierig naar. Lijkt lieve gast”. Nienke* stuurt me via WhatsApp een foto van een jongen die blijkbaar Rogier* heet en zwoel in de lens kijkt. Het is een screenshot van zijn Happn-profiel en er staat bij dat hij 34 jaar is.
-“Hij wil vrijdag afspreken”. Helaas kan ik haar niet helpen met oppas voor haar jonge kindjes. Ze heeft hier altijd een uitdaging aan.
“Oh, valt mee qua leeftijd, toch? Ik was op 34 al heel volwassen” antwoord ik. “Vond ik dan, haha”.

Het is inmiddels donderdag.
-“Ik heb oppas voor morgenavond maar die jongen heeft niet meer gereageerd.” stuurt Nienke mij. Dat vind ik sowieso al vrij kansloos, maar ik zeg niets. Het is een kleine moeite iets van je te laten horen, zeker als iemand veel moeite gedaan heeft om oppas te regelen.

Gelukkig komt hij toch “over de brug”.
-“Rogier heeft gereageerd. Ik mag bedenken waar. Heb jij een idee?”. Daten in Corona-tijd valt niet mee, maar ik heb wel een leuk idee. That’s what friends are for.

We praten nog wat over koetjes en kaljes (lees: paarden en liefde) en ik vertel en passant dat ik ook een date gepland heb staan voor aanstaande zondag maar deze af ga zeggen.
“Hij heeft geen auto”.
-“Dat is niet handig” beaamt mijn vriendin.
“Ik heb dat wel eens vaker gehad en toen moest ik zelf altijd overal heen rijden”. Ik ben gek op stedentripjes en flexibiliteit (en niet zo gek op autorijden). Ik vind een auto wel passen bij een zelfstandig leven.
-“Dat heet een taxi, haha” reageert Nienke. “Wel met een sexy chauffeuse, dan”.
“Stuur maar een verslag na afloop van de date” sluit ik af. Dat is bij ons vaste prik.

Het is vrijdag, 20h50.
-“omg As, ik sta al kwartier buiten te wachten. En zijn mobiel is niet bereikbaar. Hij appte om 19.50 uur nog dat hij gaat tanken. Heb ik dat weer haha” stuurt Nienke.
“Hahahah rustig rustig hij komt echt wel. en sws moet hij nu het eerste drankje trakteren haha.” reageer ik.

Ze hebben afgesproken bij het restaurant van mijn voorstel en Nienke had de reservering gemaakt. Iets wat in deze tijden van Corona verplicht is.

-“We hadden om 20.30 uur afgesproken. Dit zijn geen punten hoor. Maar ja om nu naar binnen te gaan, As…” Het is inmiddels 20h50.
“Oohhhh joh, dat kan nog wel. Gewoon naar binnen gaan. Kun je hem ook lekker onhandig binnen zien komen. Kun je alvast lekker kijken. En al komt hij niet, dan zeg je dat betaal je je drankje en ga je weer. Don’t worry, hij komt echt wel” antwoord ik. Ik meen trouwens wat ik schreef. Het is heerlijk om als eerste op een date te arriveren. Kun je iemand goed observeren als hij al zoekende om zich heen kijkt. Al is het meestal een utopie dat ik eerder ben.
-“Ben maar naar binnen gegaan, bijna bevroren” stuurt Nienke even later.
“Tuurlijk en don’t worry. En let goed op als hij stuntelend binnenkomt. dat is het leukste hha”. Meestal ben ik dat dus zelf.
-“Ik neem een drankje en als hij niet komt, dikke pech voor hem. Ik vind het wel vaag hoor. Het is een half uur rijden”. Het is inmiddels 21h dus hij is dan al 1h10 onderweg.
“vooral raar dat zijn tellie niet bereikbaar is” zeg ik, iedereen heeft toch een oplader in de auto denk ik. “maar ik weet niet. ik ben ook wel eens te laat haha. parkeerplek zoeken ed. het zou wel een enorme lul zijn als hij niet komt”.
-“Zeker! Buiten het feit dat ik hier voor lul zit, heb ik oppas moeten regelen, ben ik een half uur hier naartoe gereden. Duur glas wijn!”. Ik krijg opeens een ingave.
“kun je zien wanneer hij op happn voor het laatst online was? daar kun je ook zien hoe ver iemand van je verwijderd is – heel handig”.
-“Vandaag. En meer dan 10 km weg.” antwoordt ze. “Maar ik weet niet hoe dat werkt als zijn telefoon uit is”. Foute boel, denk ik.
“Dan zit hij waarschijnlijk nog thuis” zeg ik. Als hij onderweg is, zou hij dichterbij moeten zijn. “ik geloof niet dat iemand je laat zitten. Dat zou echt een rotstreek zijn” zeg ik er achteraan.
-“Ik heb tot 19h55 met hem zitten appen”. Het is inmiddels 21h10.
“k geloof dat hij nog komt” antwoord ik. Ik blijf positief. Helaas ben ik ook niet in de gelegenheid naar haar toe te komen. Anders zou ik er zo heen rijden. Hadden we samen in ieder geval een drankje kunnen doen.
-“Dat ik het nog mee mag maken. Ik begin er aan te twijfelen. Hij leek betrouwbaar op de foto’s. Ik voel me wel lullig”. Ik snap haar helemaal. “Serieus, ik ga kappen met het hele daten en die stomme mannen”.
“ALS hij niet komt”.
-“45 minuten te laat kan echt niet!!!” Daar heeft ze wel gelijk in. Zelfs als hij opeens niet durft, had hij het gewoon moeten zeggen. “Ik had oprecht zin in deze date. Mannen…. wat een kansloze missie. Ik drink laatste slok en ga weer”. Ik moet haar gelijk geven. “Mss moet ik er ook niet meer in geloven.”.

Om 23h krijg ik nog een bericht van Nienke.
-“Ik ga slapen. Niks meer gehoord. En nog steeds maar 1 vinkje op WhatsApp, mijn laatste bericht is dus nog niet aangekomen. Heel heel erg vreemd. Kan iig zeggen dat ik ook dit heb meegemaakt”.
“Heel kansloos! Echt. Enige is dat hij een ongeluk gehad zou kunnen hebben maar daar ga je maar niet vanuit, toch? Maar vooral ook dat hij zegt dat hij gaat tanken en tot 19h55 contact houdt? Dan kun je toch eerder bedenken. Karma’s a bitch, zijn tijd komt nog wel.

Mijn nieuwsgierigheid is echter wel gewekt naar de man die mijn vriendinnetje laat zitten. Dus ik haal zijn telefoonnummer door Google (geen resultaat) en doe een reverse image search op zijn foto’s (geen resultaat). Zonder Instagram en Facebook, lijkt deze man een mysterie.

“We” moeten tot zondag wachten voor een verklaring (ik neem alleen zijn spelfouten niet over).

“Hey goedemiddag, dit is echt klote! En heel vervelend om te lezen waar ik al die tijd al mee zat. Ik denk niet eens dat je wilt weten wat er is gebeurd. Ik ben gaan tanken en reed weg en bij het eerst volgende stoplicht is er iemand achterop mij geklapt. Ik stap uit om te zien wat de schade is en of er iemand gewond was etc. Maar die man rent schreeuwend op me af en slaat mijn telefoon uit mijn hand (zijn vrouw doet ook vrolijk mee) en probeert me te slaan dus ik reageer en duw hem weg en die man is gevallen en voordat ik het wist was er politie bij betrokken en 1 keer raden wie er direct is afgevoerd terwijl hij mij aanviel. Ik heb hem niet eens geslagen alleen geduwd maar het was hun woord tegen het mijne. Dus kort samengevat is mijn auto en mijn telefoon kapot terwijl als hij niet voldoende afstand houdt het altijd zijn schuld is. Ondanks dat heeft hij mij aangevallen en ben ik meegenomen en hier ben ik dan twee dagen later.”

Ik wil heel veel zeggen. Maar ik zeg maar even niets. Het KAN natuurlijk waargebeurd zijn.*de namen zijn gefingeerd.