Zuchtend vouw ik de kleding op die zojuist uit de kast gevallen is terwijl ik op zoek was naar die ene zwarte broek. Waarom heb ik ook zoveel zwart in mijn kast liggen? Ik kijk om me heen. Er liggen zeker nog 25 broeken te wachten om vervolgens weer onaangeroerd in de kast te belanden.

“Heb je alweer iets nieuws aan?” vraagt mijn moeder die avond als ik bij maar op visite ben.
“Nee” lach ik “dit heb ik al heel lang”.
“Ja, ja, het zal wel” lacht mijn moeder, terwijl ze haar hoofd schudt. Maar het is echt waar; dit jurkje heb ik in de zomer van 2018 gekocht en ik ben er dol op. Zo dol, dat ik het nooit aanheb. Ik had vandaag eigenlijk ook helemaal geen zin om het aan te trekken want hij zit niet lekker en ik trek liever een tracking suit aan, maar anders is het ook zo “zielig”.

Ik lijk wel gek. En als ik de volgende dag ook nog eens al mijn truien opnieuw op moet vouwen omdat de trui die ik nodig had onderop lag, is de maat vol. Maar waar begin ik? De meeste artikelen zijn nog in hartstikke goede staat – ik vind het normaal niet erg om een ander er (gratis) een plezier mee te doen, maar het is ook wel aanlokkelijk om er iets voor terug te krijgen. Kan ik er nog meer kleren van kopen.

Zuchtend surf ik naar Marktplaats. “Oh, hier heb ik echt geen zin in” denk ik moedeloos. Al die mails, al die energie. Al die vragen of het goedkoper kan. Bestaat er niet zoiets als een bedrijf waar je het heen kan sturen die het dan voor je verkoopt? Ik besluit gewoon eens wat trefwoorden in te toetsen in Google, iets met “verkoop tweedehands kleding”. De eerste site die oppopt, spreekt me gelijk aan. Bingo!

Een gemiddeld huishouden heeft ruim €2500,- aan gebruikte kleding, accessoires, sieraden en andere spullen liggen die niet meer gebruikt worden maar te waardevol zijn om weg te gooien. Geen zin om zelf je tweedehands merkkleding of andere spullen te verkopen, te onderhandelingen met klanten, vreemde kopers aan de deur, foto’s maken en uploaden… Ik doe het allemaal graag voor jou, zodat je er geen omkijken naar hebt en je elke maand tot 80% van de opbrengst op je rekening ontvangt. 

Hester ruimt op

Het is de site van Hester ruimt op. En wat blijkt; Hester woont in Amstelveen. Laat ik daar nu vaak komen!

Enthousiast stuur ik een berichtje waarin ik vertel dat ik zakken vol kleding heb – maar dat ik wel twijfel of het in aanmerking komt. Aan de ene kant lees ik namelijk dat ze alle merkkleding verkoopt, maar ik zie voornamelijk Gucci, Balenciaga en Chanel op haar Instagram. En laat dat nu net de dingen zijn waar ik nog geen afscheid van wil nemen.

Ik krijg bijna direct een antwoord terug. Leuk! Hester schrijft dat ze geen Zara, H&M en Primark accepteert, maar verder wel bijna alle merkkleding. Ze stelt voor het langs te brengen ter beoodeling.
“Ik ga dan niet gelijk door je spullen, maar laat binnen een week weten op een overzichtelijk lijst wat ik kan verkopen en wat de verwachte opbrengst zal zijn. Als je akkoord gaat ga ik voor je aan het werk, wat ik niet kan verkopen kan je natuurlijk weer ophalen” schrijft ze per mail. Dat vind ik een uitstekend idee. Proberen kan altijd. “Graag op dot moment alleen najaar en winterkleding, accessoires of schoenen/laarzen” zegt ze er nog bij. Top!
En nu komt het moeilijke: uitzoeken waar ik afscheid van wil- en vooral kan nemen.

Uiteindelijk vertrek ik met twee vuilniszakken vol en twee paar schoenen (laarzen) in mijn auto naar Amstelveen. Het lijkt veel; voor mij is dit echt maar een “afroming” van mijn kledingberg – het zijn de items waar ik niet te lang over hoef te twijfelen. Of, zoals achteraf blijkt, een eerste schifting. Hester is zelf niet thuis, maar ik ontmoet haar hartelijke man die lachend de zakken kleding aanneemt. “Binnen een week krijg je bericht van Hester” zegt ook hij, terwijl we afscheid nemen.

En zo geschiedde.
“Ik ben door al je spullen gegaan, in de bijlage zie je de artikelen die ik kan verkopen en de verwachte opbrengst.
De eerste maandag van elke maand ontvang je een overzicht met wat ik voor en van jou verkocht heb, dezelfde week betaal ik ook uit.
Wanneer je akkoord gaat, ga je ook akkoord met de gebruiksvoorwaarden zoals vermeld op de website of de link onderaan deze mail.
Een deel van je kleding kan ik niet verkopen, wil je dat weer ophalen, zal ik het versturen, dat kost 10 Euro of zal ik het doneren aan de kledingbank hier in Amstelveen, laat maar weten wat je wilt” lees ik in Hester’s mail. Uiteraard open ik snel de bijgesloten consignatielijst, waarvan ik twee items zal uitlichten.

Allereerst de volgende blouse van Fabienne Capot:

De nieuwprijs is EUR139 maar ik kocht hem met 30% korting. Hoe leuk hij ook is; hij blijft in de kast liggen en dus gaat hij naar Hester, waar hij uiteindelijk als volgt op de consignatielijst verschijnt.

Het duurt niet lang voor ik bericht krijg dat hij verkocht is!

De netto verkooprijs was EUR16, waarvan EUR8,80 mijn opbrengst is.

Mijn volgende voorbeeld is deze geweldige jas van STAND:

De nieuwprijs bedraagt EUR344, hoewel ik dat er niet voor betaald had. Ik kocht hem in de Hudson Bay-uitverkoop voor EUR99. Ook deze jas ging niet weg uit desinteresse, maar puur omdat ik hem eigenlijk niet droeg en ik hoopte dat hij nog wat op zou leveren.

Ik ben erg benieuwd wat hij op gaat leveren, maar het verbaasd me niet dat hij snel weg is.

Mijn opbrengst is uiteindelijk EUR37,95. Ik hoop maar dat ik een ander er erg blij gemaakt heb :-).

Hester is erg professioneel, vriendelijk en snel en ik vind haar Instagram-pagina echt te gek! Ze is net zo dol op fashion als ikzelf, wat wel bleek toen ik haar voor het eerst ontmoette: “jou ken ik nog niet, maar je kleding al wel!”. Een zin die alle fashionista’s direct zullen snappen.

‘Hester ruimt op’ is een erg mooi concept wat blijkbaar goed loopt; zeker als ik zie hoe snel ze bijvoorbeeld ook artikelen van mij verkocht heeft. Wil je snel ruimte in je kledingkast (zoals ik!) is het echt een ideale oplossing!