Voor ons tweejarige vriendschapsjubileum bezochten Willem en ik het Instagram museum The Upside Down in Amsterdam. Vol inspiratie keerden we huiswaarts. Ik vertelde hier al over in mijn blog: Twee jaar β€œBest friends”. Gelukkig bestaan er nog meer van dit soort “pareltjes”.

In mijn eerdere blog Best 9 / 34 lichtte ik al een tipje van de sluier op: in Eindhoven – de lichtstad van Nederland – bezochten mijn beste vriend Willem en ik “Motion imagination experience”. Onbekend maakt onbewind, want over dit “museum” is beduidend minder te vinden dan over zijn “zusjes” (Wondr, The Upside Down en Youseum) in de hoofdstad.

Willem en ik houden wel van anders-anders. En – nieuwsgierig als we zijn en geΓ«nthousiasmeerd door het summiere wat we op Internet vinden – wilden we zelf wel eens een kijkje gaan nemen. Eindhoven klinkt best ver, maar als je samen in de auto zit, ben je er zo. Het is de reis die telt. Okay, ook de bestemming. Maar Starbucks stops en keihard meezingen met de muziek in de auto verkort de reistijd aanzienlijk.

Het (natuurlijke) licht in de auto is echt Amay, dus kan ik mooi mijn make-up game even doen in de spiegel van de zonneklep.

Lekker “natural”. Ik ben tevreden met de conditie van mijn huid. Dus smeer hem tegenwoordig liever niet vol met verf. Dus vandaag ben ik lekker op pad zonder foundation, maar met zomersproeten.

Als we eenmaal (eindelijk) in Eindhoven zijn, is het Piazza, waar de “Experience” zich bevindt, niet te missen. We nemen de roltrap naar de bovenste verdieping waar de lichten ons de weg al wijzen naar de ingang. Niet te missen.

Lights will guide you (achtergrond)

Na een allervriendelijkst ontangst van de hostess (ze zeggen hier houdoei en de rest is niet te verstaan haha), stappen we, na onze handen ontsmet te hebben, opgewonden naar binnen. De hostess vertelde dat een toestel buiten werking is (die met de hangende LED-slierten, boehoe) en dat er zich verder diverse toestellen bevonden die vrij te bezichtigen waren. In de entree-gang zien we al een toffe mogelijkheid voor een goede foto.

TOF! Dit belooft wat. Even verderop wordt onze aandacht getrokken door een “box” met spiegels en visuele effecten. Voorzichtig stap ik naar binnen.

Echt tof! De effecten veranderen constant. COOL!

Eerst maar eens kijken wat er verder is. Aha! Denk ik, als ik de grote rode vloer zie. Dit heb ik op Instagram al gezien.

Het licht volgt je. Helemaal “in the spotlights”. Een vernuft stuk techniek. Helaas blijkt foto’s maken een onmogelijke opgave met het snel wisselende licht (in combinatie met beweging)(ik).

De derde “experience” trekt ons niet zo (je moet dan zitten met een koptelefoon op). Maar de grootste zaal trok gelijk al onze aandacht. WOW!

Ook hier veranderen de effecten continu. In de hoek hangen drie schommels. En die hebben een enorme aantrekkingskracht! Gelukkig is het, ondanks dat we er op een zaterdag zijn, niet druk. Dus kunnen we lekker schommelen.

Niet alleen de lichteffecten zijn TOF, ook het geluid ondersteunt de experience perfect. Goed, nothing beats a good picture, dus dat doen we ook nog even.

Ik kan echt een miljoen toffe schommelfoto’s! WOW! Hou mijn Instagram in de gaten :-).

Hoewel we ons van te voren goed hebben verdiept in het onderwerp “lichteffecten fotograferen in het donker”, beginnen we langzamerhand de moed te verliezen. Ondanks dat we een ge-wel-di-ge lens tot onze beschikking hebben met een laag diagfragma (HELLO, F/1.2), draait de autofocus overuren. Of eigenlijk: hij draait, en draait en draait, maar kan nooit focussen door het steeds veranderende licht. En zo pakken we steeds vaker onze tellies om het een en ander vast te leggen. Na een tijdje geΓ«xperimenteerd te hebben met de camera, laten we het idee helemaal varen en besluiten we gewoon maar te gaan genieten van alles!

We lopen even later terug naar de “box” en zien daar twee mensen helemaal uit hun dak gaan. Het effect is TE GEK! Beter goed gejat dan slecht verzonnen, denk ik, dus pak ik, nadat ze uit de box gestapt zijn, mijn “shine”.

Willem en ik wisselen positie en zodoende zie ik nog meer toffe mogelijkheden. Als Willem uigedanst is, hebben we een korte “vergadering” (haha) en leg ik uit wat ik wil. Willem snapt me direct. Dat is een van de resultaten van de non-stop communicatielijnen tussen ons :-).

“Meet my twin sister; double trouble”!

Goed, ik heb me inmiddels al weer veel te veel laten gaan en ben alweer uren bezig met deze Blog (ZOOOveel gave foto’s), dus ik ga er een eind aan breien.

Maar niet voordat ik nog twee leuke selfies heb gepost “in motion”. Of eigenlijk in stilstand.

Als je eens een “ander” uitje zoekt, is de Motion Experience echt een aanrader! Het is kleinschalig opgezet, maar dat maakt het wat intiemer dan enorm grote, lege ruimten. Toen wij er waren, was het absoluut niet druk en konden we overal direct terecht zonder (lang) te wachten. De sfeer was ECHT uitstekend.

Voor mij was het qua ervaring (en tijdsbeslag) “vergelijkbaar” met bijvoorbeeld een bioscoopbezoek, alleen is het nu meer alsof je “in” de film zit. Je kunt je heerlijk onder dompelen in het geweld van licht en geluid. En naast passief vermaak (zoals een film in de bioscoop kijken), biedt deze experience ernaast natuurlijk vooral veel “actief” vermaak.

Als je je er helemaal voor open stelt, kom je er zeker weten, net als ik, helemaal geΓ―nspireerd vandaan. Want als je even later naar buiten stapt, ziet de wereld er net even anders uit.