Mijn fysio constateerde het al: Calysa is uit haar zadel gegroeid. Door de uitstekende trainingen van Els Schotman zijn haar (rug)spieren enorm ontwikkeld. Nadat ze goed losgemasseerd was, wilde ik natuurlijk wel een goed passend zadel op haar rug. Gelukkig heb ik op dit moment een Fairfax welke compleet verstelbaar is. Dus zo kwam zadelmaker Suzanna van Wieringen van Equilibrium mijn zadel aanpassen. 

Toen ik vroeg wat Suzanna eigenlijk van mijn zadel vond, bevestigde ze eigenlijk mijn gevoel. Ik heb al sinds het begin een haat-liefde verhouding met mijn zadel. Het heeft altijd geschoven en ik zit er zelf ook niet fijn op (kniewrongen). Fairfax is gemaakt voor grote (grootramige) paarden. Nu moet Calysa zich als het ware om mijn zadel heen “vouwen” omdat het zo groot is. Er zou heel wat winst te behalen vallen met een ander zadel. 

En zo kwamen we op de Erreplus-zadels. Deze zadels onderscheiden zich van andere zadels vanwege het gebruikte materiaal en het ontwerp van de zadelboom. De zadels vallen op door het gestroomlijnde design waarbij de bewegingsvrijheid van het paard en de zit van de ruiter extra aandacht krijgen.

Het model Adelinde SL is ontwikkeld met Adelinde Cornelissen. Het moest een revolutionair zadel worden dat de bewegingsvrijheid van de schouder en de rug zou garanderen. Met als gevolg dat de boomtakken van de Adelinde 5 graden naar buiten zijn geplaatst om de beweging van het paard onder het zadel tot optimaal te kunnen garanderen. De Adelinde is meer naar voren en korter opgebouwd hierdoor zeer geschikt voor paarden met een kortere rug (check!). Het kussenkanaal heeft een minimale ruimte van 4 tot 8 vingers breed. Doordat er voldoende ruimte is tussen de kussens, kunnen de rugwervels van het paard vrij bewegen onder het zadel.

Wat mij persoonlijk aan staat, is dat de kussens niet doorlopen over de schouden. Dit komt de bewegingsvrijheid absoluut ten goede! Nu merk ik dat mijn zadel toch redelijk over de schouder valt.

De onderkant van een “gewoon” dressuurzadel:

De kussens lopen door over de schouder

De orderkant van een Erreplus zadel:

De kussens lopen niet door over de schouder. De schouders worden dus niet belemmerd doordat er nog een hele kussenpartij op rust.

Daarnaast hebben ze iets heel slims gedaan met de singelstoten. Je kunt de singelstoten ook onder het zweetbad doen (dus: eruit trekken). Het onderblad wordt dan niet tegen het paard aan getrokken en geeft ook geen druk achter de schouder. Vergelijk maar eens met het andere plaatje!

Vorige week heb ik het zadel mogen uitproberen. Ik had verwacht dat ik met mijn zadel de rest van mijn leven zou doen, maar nu ik ook steeds meer vraag van Calysa, vind ik het gewoon super belangrijk dat het zadel aan de hoogste eisen voldoet. Van zowel mijn paard als mijzelf! Ik had wel verwacht dat het verschil zou maken, maar ZOVEEL verschil als dat ik vorige week merkte, had ik niet durven dromen. Ik had een kritisch stalgenootje mee laten kijken (thanks, Jaimy) en die kon het van de grond alleen maar beamen. WOW! Eindelijk kon ik me mooi lang maken, handen hoog ;-), benen op de perfecte postitie… en WAT een verschil in passen van mijn paard. Ik was om!

Het zadel is nu besteld. MET twee heel subtiele lakrandjes ;-)). Eind mei wordt hij geleverd. Gelukkig heeft dit zadel ook een verstelbare boom dus kan Calys nog even doorgroeien :-).