Paardentandarts: Daan Staller
Op mijn oude site vond ik nog enkele interessante artikelen. Zonde om niet te delen! Ik heb echter geen zin om het te vertalen haha, dus even in het Nederlands.

Omdat ik wil dat mijn paard optimaal presteert nu ik meer van haar verwacht, is het natuurlijk ook super belangrijk dat haar tanden tip top in orde zijn. Tijdens het rijden is het bit de primaire comminicatie”tool” met het paard. Hoewel ik geen problemen ondervond aan de aanleuning, merkte ik wel dat ze in de oprichting iets onrustiger was met haar mond. Maar dit was echt minimaal. Ik schreef dit dan ook toe aan een stukje training en voorkeur.
Als ik een specialist mijn paard laat behandelen, wil ik het gelijk goed doen. En het liefste de beste specialist erbij halen. Die was niet zo moeilijk te vinden op dit vlak: over Daan Staller las ik niets dan goeds.

Erkend paardenarts Daan Staller heeft zich na zijn studie diergeneeskunde gespecialiseerd als paardentandarts. De specialistische opleiding welke hij in Amerika heeft afgerond wordt gerund door 150 paardentandartsen. Daar geeft hij momenteel zelfs les! Daan is dus altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En runt nu al geruime tijd een fulltime mobiele kliniek voor gebitsverzorging voor paarden.
Calysa is moeilijk te prikken (haha! Mijn paard is bang voor naalden) maar bij Daan was het zo gefixed en was ze al snel in een “roesje”. Ik vind het belangrijk dat ze tijdens een gebitsbehandeling een roesje krijgen omdat ze dan ook hun spieren ontspannen rond de mond. Ik wil niet weten wat voor schade er kan ontstaan als je de mondklem opent in een niet-verdoofd paard waarvan de spieren nog gespannen staan. Een paard zal zich hier altijd (natuurlijk) tegen verzetten met alle gevolgen van dien.
De tandarts had al snel gezien dat Calysa in haar lijf lichte disbalans had en dat haar hoeven niet gelijk waren. Heerlijk, weer zo iemand met zo¨n kijk op paarden en kijkt naar het paard in zijn totaliteit. Ook in het gebit van mijn paard was het een grote disbalans! De tanden van een paard komen tijdens het leven steeds verder uit de kaak, maar helaas slijt het bij Calysa scheef af. En niet zo’n beetje ook! Haar kiezen waren messcherp. En haar wangen leken daardoor wel filet Americain. Oei. Wat zal dat een pijn gedaan hebben als er slijmvlies/ wang tussen zat. Dit kan ook verklaren waarom ze de laatste tijd nog beter liep op een lage neusriem. Bedenk je wat een pijn dat moet doen als er een hoge neusriem over die scherpe kiezen aangesnoerd wordt!
Toen de tandarts vroeg of ze stoms stugger was linksom, kon ik dat alleen maar bevestigen. Ik merkte altijd wel licht dat ze linksom vast pakte en ik op de linkerhand meer moeite had om haar recht te richten. Mijn zadelmaker zag dit ook zeer licht terug in haar rugbespiering. En ik had daartoe al trainingsoefeningen meegekregen van mijn instructrice om haar meer op een (stille) buitenhand te rijden. Maar wat bleek: ze had gewoon links nog een (groot deel) van een wolfstandje zitten, met wortel en al. Die moest er dus uit want dit zit precies op haar bit (toen hebben we maar even niet gekeken, brr). Ze mag hierdoor wel 5-7 dagen even geen bit in, maar het belangrijkste is nu dat dat mooi geneest.
Erna kwam nog zo’n a-ha momentje. De achterste kiezen van haar onderkaak bleken SUPER hoog. Nu schuiven de kaken over elkaar bij hem omhoog- en omlaag doen van het hoofd. Kijk zelf maar eens wat er gebeurt met jouw kaak als je je hoofd “opricht”. Omdat de achterste kiezen zo hoog waren, konden de onderkaak niet naar voren schuiven. Super oncomfortabel! Ze had hierdoor ook redelijk wat behoorlijke zweren achter haar laatste kiezen. Dit verklaart echt een hoop!

Alle problemen werden met uiterste precisie aanpakt. Ook haar voortanden werden netjes gelijk gemaakt. Dat scheelde op een tand ook bijna een hele millimeter. Calysa kreeg ook mooie bitseats in de voorste kiezen. Bitseats zijn voor meer comfort en een gelijke ligging van het bit. Tevels heb je minder kans op slijmvliesschade van de plooi die van de wang naar de lagen loopt richting de eerste kies. Helemaal top, dus!
Tot slot hebben we nog even besproken over bitten. Ze had op de plek waar het bit ligt twee kleine wondjes. Veroorzaakt door een bepaald type bit waar ik regelmatig mee rijd. Hij raadde aan ten rade te gaan bij Natascha van Eijck, en daar heb ik zelf gelukkig ook goede ervaringen mee! Dus daarover binnenkort meer :-).
Tijdens de behandeling had ik tussen neus en lippen (ha, leuke woordspeling) verteld dat Calys haar oren nooit liet knippen. Ik moest dan ook keihard lachen toen Daan, toen hij klaar was, een schaar uit zijn kast paste en probeerde haar oren uit te knippen terwijl ze nog uit stond te roezen. Ze gaf zich niet gelijk gewonnen, maar de grote plukken zijn mooi verwijderd.
De vorige keer dat er een tandarts bij Calysa was, was eind 2013. Dus die tijd die er tussen zat, is echt veel te lang. Ik ga hier nu maar een jaarlijks ritueel van maken omdat ik zie hoe belangrijk het is. Voor mij bestaat er geen enkele twijfel over: Daan Staller mag het dan weer doen. Na afloop kreeg ik een adruk van het Patienten dossies (met bevindingen/ behandeling etc.). De handeling koste EUR150/paard incl. voorrijkosten, verdoving etc. Meer informatie: https://www.paardentandartsstaller.nl/
Aanrader!
ปั้มไลค์
Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.
Astrid Alida
Superthanks! Always nice to hearing :-D. Enjoy your day!