Op mijn oude site vond ik nog enkele interessante artikelen. Zonde om niet te delen! Ik heb echter geen zin om het te vertalen haha, dus even in het Nederlands.

“Chiropractie, fysiotherapie en osteopathie zijn heden ten dage niet meer weg te denken uit de begeleiding van het (sport)paard.” 

In 2018 is Sandra Vetter eens bij mijn Haflinger geweest. Dit op aanraden van een stalgenoot. Haar paard had een (door een dierenarts geconstateerde) blokkade in de hals welke door Sandra met goed resultaat behandeld is. Als een dierenarts iemand adviseert, is dat sowieso al een goed teken.

Sandra heeft een achtergrond in de humane fysiotherapie (diploma) en heeft daarnaast een opleiding dierenfysiotherapie afgerond. Daarnaast is ze ook afgestudeerd in de opleiding osteophatie voor paarden (ICREO) en ook nog een afgeronde opleiding in de chiropractie. En is ze ook nog eens medeoprichter van een revalidatiecentrum met Aqua trainer.

Eigenlijk ben ik nooit zo van de fysiotherapeuten. En meestal de nuchtere benadering van “als je paard goed loopt, is het zonde van je geld”. Maar ik ben de laatste tijd zwaar aan het trainen en zoveel verstand/ kijk als een fysiotherapeut op paarden heb ik ook weer niet. Daarnaast: na verhalen van mijn stalgenoot en de beschrijving op haar website was ik hartstikke overtuigd. En ik ben ontzettend positief!

Het maken van een afpsraak was zo gedaan en kon gelukkig op korte termijn. Ik ben altijd van het “I want it all and I want it now” haha! Na een korte kennismaking wilde ze mijn paard eerst even buiten zien stappen en draven (rechte lijn en op de volte). Toen gingen we naar binnen. Sandra vertelde dat je altijd de hoeven (temperatuur) moet controleren. Dat deed ik eigenlijk nooit (brrr, handschoenen aan). Haar hoeven aan de rechterkant waren wel warmer. Maar toen ik kwam lag mijn merrie daar met haar gehele postuur op te slapen.

Daarna werd haar hele lichaam nagekeken. Ze kwam prima door de keuring! Er hoefde niks losgemaakt te worden. Daarna deed ze nog wat ontspanningsoefeningen als “traktatie” voor mijn paard. Die vond dat wel lekker! Mijn paard vond haar ook helemaal leuk ☺️.

Sandra is duidelijk iemand met super veel verstand van/ ervaring met paarden. Ik had al aangegeven dat ik twijfelde over mijn zadel, omdat mijn paard zo breed geworden is. En ze constateerde direct dat mijn zadel niet meer paste. En wees me door naar een goede zadelmaker die dit bevestigde. Fijn dat iemand zoveel kijk op paarden heeft en dus advies kan geven op zoveel verschillende vlakken. 
Aanrader!